Het 'Nooteboom'-portret (incl. gratis TIP!)

Voor de trailer-fabrikant (Koninklijke) Nooteboom in Wijchen mag ik alweer een jaar hun fotografie verzorgen. En dat tot volle tevredenheid vanuit beide partijen ;-)

Naast de foto's voor het magazine, brochure's, posterwerk etc. mag ik ook vaak de medewerkers portretteren voor een 'smoelenboek'. Een portret in de richting van een profielfoto, maar dan iets meer totaler. En voorheen zocht ik daarvoor dan een witte wand of muur waar ik de geportretteerde voor zette en achter hem/haar dan een flitser gericht naar die muur om het dan witter te laten worden. En het andere flitslicht vanzelfsprekend natuurlijk ingezet als hoofdlicht. Maar soms was de afstand niet genoeg of liep ik tegen andere ongemakken aan. De hoeken waren bijvoorbeeld vaak niet wit genoeg en, als er geen witte wand was, nam ik zelf een achtergrondrol mee...veel gesleep dus.

Dat moest dus makkelijker kunnen, vond ik. En ik weet niet welke fotograaf ermee kwam, ik dacht dat het de amerikaan Zack Arias was, maar die had een andere en simpelere oplossing. Dat achtergrondsysteem is makkelijk mee te nemen, gewoon een statieftas met een inklapbaar frame. Maar ipv een muur of lompe achtergrondrol gebruikte hij een simpel wit doek. Dat ging over het achtergrondsysteem en daarachter plaatste hij een 2e flitser...en dus niet achter het model maar achter de achtergrond. Die flits achter dat witte 'gordijn' vult dat hele doek als ware het een grote softbox. Even regelen hoeveel flitskracht die 2e flitser dan moet afgeven voor het juiste effect. Via de knipperende 'highlight' indicator op je camera kun je dat heel eenvoudig zien of je achtergrond goed wit is. Ideaal, niet moeilijk doen achteraf in je nabewerking. Gewoon schieten en klaar! Bijkomend voordeel is dat als je de juiste afstand van het model t.o.v het doek en gewenste flistkracht hebt, je ook een kleine invul/kickerlichtje krijgt op je model. 

En zo ontstond voor mij het zogenaamde Nooteboom-portret....

IMG_9656.jpg
...en zo ziet dat er op locatie uit.

...en zo ziet dat er op locatie uit.