Nieuwkomers

Zo heet de nieuwe (nog te realiseren) voorstelling van regisseur Rik Luijmes. Ik werkte al vaker met hem, zo mocht ik voor zijn voorgaande voorstellingen ook al wat portretwerk en andere promtionele beelden maken. Rik is een man vol inspiratie en gepassioneerd over het toneelvak!

Omdat hij een periode bij hem thuis een vluchtelingengezin uit Syrië onderdak heeft gegeven hebben zijn laatste 2 voorstellingen daar dan ook raakvlakken mee. In "Nieuwkomers" gaat het over 4 buitenlanders (Duitser, Engelsman,een Belg en een Syriër) die met het publiek in dialoog gaan over Nederland...het rare van Nederland.

En dus wilden we voor deze publicatiefoto voor het stuk een beeld maken van een 'buitenlander', maar dan niet zo'n stereotype beeld. Geen duidelijke vluchteling bijvoorbeeld, en niet een te oud figuur of juist te jong, Maar vooral een optimistisch beeld met een kwinkslag. Rik zelf fungeerde voor de foto als die 'buitenlander'.

Als locatie wilde Rik het station van Nijmegen. Een plek waar je een nederlandse stad (of zelfs het land wellicht) binnenkomt. En waar ook veel mensen aanwezig zijn...vooral als je er al om 8.00u in de ochtend bent ;-) We wilden de hoofdpersoon stil laten staan en fotograferen met een langzame sluitertijd. Zo werd de mensenmassa in bewegingsonscherpte vastgelegd, niet herkenbaar in beeld ook. Een bijkomend voordeel. En vooral geeft het aan dat de wereld om de 'buitenlander' heen hem duizelt. Al het nieuwe en de rariteiten van dit land komen op hem af. Hij voelt zich stilstaan en vervreemd.

Qua belichting heb ik het simpel gehouden: een Elinchrom ELB400 als hoofdlicht alleen. Geen correctiegel, geen effectlichtjes. Naast de foto met de mensen vond ik de fietsenstalling op het station ook een typisch Hollands beeld: al die fietsen bijelkaar. Dat moet voor een buitenlander heel vreemd zijn. Daar maakten we ons 2e beeld waarin de hoofdpersoon nog uitbundiger en vol verwachting met zijn koffers het land binnenkomt. Omdat het eerste beeld misschien toch een te negatieve indruk achterlaat kozen we voor een foto uit de laatse serie. Het is dus altijd raadzaam om jezelf niet te veel vast te leggen bij je (eerste) oorspronkelijke idee. Zelfs al lijkt dat daar ter plaatse ook het juiste. Eenmaal thuis achter je beeldscherm kan de boodschap van de foto toch anders uitpakken dan aanvankelijk gedacht. Dus maak meerdere beelden, met andere standpunten, ander lichtgebruik, attributen, poses en uitdrukkingen. 

DV_L2131-bewerkt-4-2.jpg