Cross-Lightening

Wat ik vaak toepas is 'Cross-Lightening'. Vooral in de portretten die ik voor Nooteboom Trailers schiet doe ik dat. Door dat steeds toe te passen creëert het een herkenbare stijl, het vormt een soort van patroon. En je kunt het op elke locatie toepassen.

Het houdt in mijn geval in dat ik een Profoto-octabox (gemonteerd op een MacGyver-achtige wijze op mijn Elinchrom Quadra) gebruik als hoofdlicht. Van iets naast de camera vanaf een hoger standpunt (45 graden) gericht op het persoon die geportretteerd wordt. Daarover zit vaak een grid en een full CTO-filter, Color Temperature Orange. Deze komt echter weer neutraal over door mijn witbalans in de camera zo rond de 3500K te zetten. Het 2e licht is ook van een Elinchrom Quadra. En die staat vaak schuin achter de persoon die ik fotografeer, en dan van heel hoog. Eigenlijk zodat dat licht, dat ik door een reflector met grid wat bundel richting die persoon (vaak even 'meekijken' vanaf dat standpunt om te zien waar die bundel precies terecht komt) landt op hem/haar. Die achterste flitser is niet voorzien van een filter en komt dus (witbalans in de camera stond nog op 3500K...weet je nog?) blauwer over omdat de kleurtemperatuur van een flitslicht ongeveer 5000K-5600K is.

Snappie? Hier wat voorbeelden...